Column: 1+1+1+1+.. = heel veel

25 mei 2021

Jongere: “Zullen we een keer een film kijken tijdens PMT?”

Ik: “Is goed, wanneer?”

Jongere: “Volgende week?”

Ik: “Als jij een leerdoel eraan koppelt”

Jongere: “Leren ontspannen!”

Ik: “Fantastisch, ik haal popcorn. Welke film?”
 

En zo geschiedde. Rise of the Planet of the Apes koos ze. Een goede assist voor zelfonthulling gezien ik films al gauw spannend vind. Als veertienjarige heeft zij zelf alle horrorfilms al uitgespeeld. Ik deelde met haar mijn gedachten en gevoelens bij spannende scènes en vroeg wat ik kon doen om mijn spanning te laten zakken.

“Rustig in- en uitademen!” en “Hoe eng is het nou eigenlijk echt? Het is een film hè! Even van een afstandje bekijken!” en “Ren anders ff een rondje door de zaal haha”. Die laatste verzon ze zelf, die eerste twee heb ik haar geprobeerd te leren en zowaar heeft ze het onthouden. Daar waar veel mensen inschatten dat ze niet leerbaar is.

Ze genoot ervan dat ik háár nodig had. En dat is wat belangrijk is, ik ben niet beter dan zij. Ik heb geen boven-positie t.o.v. haar, we zijn gelijken. Mijn inziens een essentiële basis van het contact.

Én waardevol om jongeren zelf een doel te laten koppelen aan de activiteit. Een indirecte manier van feedback of wat jij doet begrepen wordt! Plus plezier is key. 1+1+1+1+.. is heel veel. Mooi werk.


Door: Eline ten Pas

Deel dit via:
Terug naar het nieuwsoverzicht