Werkvorm ademhaling

15 juli 2020


Ademhalen: we doen het iedere dag!

Neem even een moment, hoe gaat JOUW ademhaling? Langzaam of snel? Heb je een buik of borstademhaling? Het bewustwordingsproces van ademhaling is een voor mij belangrijk item wat ik vaak tijdens psychomotorische therapie naar voren laat komen. 
Vaak gaat ademhaling voor mensen onbewust, terwijl juist de ademhaling veel informatie geeft over hoe het met je (lichaam) gaat. Ademhalingsoefeningen worden ingezet om rustig te worden, maar HOE dan? Je kan namelijk ook een ademhalingsoefening doen om te activeren.


Inademing komt overeen met de activering van je zenuwstelsel, de inspanning. Uitademing komt overeen met het ontspannen ervan.
Je lijf is dus continu bezig met in- en ontspannen! 

Het opmerken van je ademhaling is stap 1; daarna kun je je ademhaling trainen, snel in + langzaam uit = meer ontspannen.

  • Voor het begin: 2 sec. in, 3 sec. uit.
  • Gevorderd: 5 sec. in, 7 sec. uit.

Door je volledig te concentreren op je ademhaling, zullen de spanningen meer uit je lichaam verdwijnen en is er ruimte voor ontspanning. Andersom kan je je lichaam juist activeren. 

Tijdens PMT kun je de hobermansphere (zie foto) gebruiken. Als de bal groot wordt ... adem je in, en wordt de bal klein... dan adem je uit. Je kan de cliënt ook zelf de bal vast laten houden om de ademhaling inzichtelijk te maken en te trainen.  
 

Deel dit via:
Terug naar het nieuwsoverzicht